To UN Global Compact μια παγκόσμια πλατφόρμα για επιχειρήσεις και φορείς συνεργασίας, δικτύωσης και δέσμευσης σε τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργασίας, περιβάλλοντος και καταπολέμησης της διαφθοράς.
Η συμμετοχή στο UN Global Compact είναι μια δημόσια δέσμευση για την εφαρμογή, την δημοσιοποίηση πληροφοριών και την προώθηση των Δέκα Οικουμενικών Αρχών του.
Δημιουργήθηκε το 2000 ως τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία Εταιρικής Βιωσιμότητας από τα Ηνωμένα Έθνη, καλώντας τις επιχειρήσεις να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές και τη λειτουργία τους με τις Δέκα Αρχές που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ από το 2015 ενθαρρύνονται, παράλληλα, να αναλάβουν δράσεις που προάγουν τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals- SDGs).
Στα ελληνικά ο όρος UN Global Compact (UNGC) αποδόθηκε ως Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις.
Το UNGC λειτουργεί σε παγκόσμια κλίμακα μέσω των Τοπικών Δικτύων του (Local Networks). Τα τοπικά δίκτυα απαρτίζονται από ομάδες επιχειρήσεων-μελών και φορέων-μελών του UNGC που ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται για την προώθηση του UNGC και των Αρχών του στο γεωγραφικό πλαίσιο που ανήκουν.
Στην Ελλάδα, το Global Compact Network Greece αποτελεί την επίσημη πλατφόρμα του Οργανισμού στη χώρα. Μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις του, το Ελληνικό Δίκτυο παρέχει στα μέλη τα απαραίτητα εργαλεία, γνώση και πρακτικές ώστε να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές και την λειτουργία τους με τις Δέκα Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών και να αναλάβουν ενέργειες για την υποστήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).
To GCNG λειτουργούσε στην Ελλάδα από το 2008, χωρίς δική του νομική οντότητα, όταν το επιχειρηματικό μη κερδοσκοπικό σωματείο CSR HELLAS σε συνεργασία με το UNGC και το UN Development Programme (UNDP) κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.
Το 2020 το GCNG ιδρύθηκε ως αυτόνομη νομική προσωπικότητα από 36 ελληνικά μέλη του UNGC, που είναι τα εξής:
CAREL A.E., COSMOS ALUMINIUM Α.Ε., CSR HELLAS, FOURLIS Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, GEO ROUTES CULTURAL INSTITUTE, GLOBAL SUSTAIN Α.Ε., GRANT THORNTON A.E., HELLENIC ANTI-CORRUPTION ORGANIZATION, INTERAMERICAN Α.Ε., INTERGEO ΕΠΕ, NEW YORK COLLEGE, POLYECO S.A., QUALITY NET FOUNDATION, UNI-PHARMA ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε., Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ, ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε., ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε., Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε., ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΥΓΕΙΑ Α.Ε., ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε., ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ΕΜΠΟΡΙΚΟ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε., ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ, INTERMED, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΙΟΥ, ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ, ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΣΕΡΡΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ, ΟΤΕ Α.Ε. και ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ (ΣΕΒ).