- 28/02/2025
- Posted by: nvp
- Category: Νέα

Η νέα πρόταση Omnibus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει σημαντικές αλλαγές με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις σε σχέση με οδηγίες βιωσιμότητας και επενδύσεις.
Συνοπτικά, οι βασικότερες αλλαγές στην Οδηγία CSRD περιλαμβάνουν:
- Μείωση του πεδίου εφαρμογής: Επιχειρήσεις με λιγότερους από 1.000 εργαζομένους εξαιρούνται από την υποχρέωση αναφοράς βιωσιμότητας και το reporting τους είναι εθελοντικό με απλοποιημένα πρότυπα.
- Προστασία των ΜμΕ: Η χρήση του προτύπου Voluntary ESRS for SMEs (VSME) περιορίζει τις απαιτήσεις αναφοράς για μικρότερες επιχειρήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, αποτρέποντας τον υπερβολικό φόρτο.
- Απλοποίηση της αναφοράς: Επιχειρήσεις με λιγότερο από 450 εκατ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών μπορούν να αναφέρουν μερική ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ταξινομία (EU Taxonomy) για τη βιωσιμότητα.
- Αναθεώρηση των ESRS:Απλοποιούνται τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Βιωσιμότητας, μειώνοντας το βάρος των αναφορών και διευκολύνοντας την κατανόηση.
- Αναβολή προθεσμιών: Οι προθεσμίες για μεγάλες επιχειρήσεις και εισηγμένες ΜμΕ αναβάλλονται κατά δύο χρόνια (ως το 2028), παρέχοντας περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.
Η ΕΕ αναμένει συνολικές εξοικονομήσεις περίπου 4,4 δις. ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις, με το 75-82% των επιχειρήσεων να εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις αναφοράς.
Προβλέπεται αναθεώρηση της CSDDD η οποία αποσκοπεί στη μείωση της ρυθμιστικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις, με βασικά σημεία:
- Η απαίτηση για due diligence περιορίζεται στο πρώτο επίπεδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (1st tier).
- Η περιοδική παρακολούθηση μειώνεται από ετήσια σε κάθε πέντε χρόνια.
- Μειώνονται οι απαιτήσεις πληροφόρησης και η μεταβίβαση συμμορφωτικών βαρών στις μικρότερες επιχειρήσεις, ενισχύοντας την υποστήριξή τους.
- Καταργείται η αστική ευθύνη, λιγότερες νομικές συνέπειες για τη μη συμμόρφωση.
Η ΕΕ εκτιμά ότι αυτές οι αλλαγές θα μειώσουν τα ετήσια κόστη συμμόρφωσης κατά περίπου 320 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και διευκολύνοντας την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών.
Αναφορικά με το Taxonomy, η πρόταση τροποποίησης εμπεριέχει:
- Την απλοποίηση: Τα πρότυπα αναφοράς γίνονται πιο ευέλικτα, μειώνοντας τα δεδομένα που απαιτούνται για τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
- Την ενίσχυση της ευχέρειας: Οι εταιρείες θα αναφέρουν μόνο δραστηριότητες ουσιαστικές για τις οικονομικές τους επιδόσεις.
- Τη μερική συμμόρφωση: Εισάγεται η δυνατότητα «μερικής συμμόρφωσης», επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πρακτικές με λιγότερη αβεβαιότητα.
Η ΕΕ αναμένει ότι με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και θα υποστηριχθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις να λάβουν στρατηγικές και αποτελεσματικές επενδυτικές αποφάσεις.