
Οι Δέκα Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών
Η Εταιρική Βιωσιμότητα (Corporate Sustainability) ξεκινάει με το σύστημα αξιών της εταιρίας και με μια προσέγγιση στο επιχειρείν βασισμένη σε αρχές. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των επιχειρήσεων πρέπει, κατ’ ελάχιστον, να ανταποκρίνεται στις θεμελιώδεις ευθύνες στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις εφαρμόζουν τις ίδιες αξίες και αρχές, οπουδήποτε έχουν επιχειρηματική παρουσία και αναγνωρίζουν ότι οι όποιες καλές πρακτικές σε ένα τομέα δεν αντισταθμίζουν αρνητικές επιδόσεις σε κάποιον άλλον. Με την ενσωμάτωση των Δέκα Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact – UNGC) στις στρατηγικές, τις πολιτικές και τις διαδικασίες και τη δημιουργία μιας κουλτούρας ακεραιότητας, οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνονται απλά στις βασικές ευθύνες τους απέναντι στον άνθρωπο και τον πλανήτη, αλλά θέτουν επίσης το πλαίσιο για τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία.
Πηγές των Δέκα Αρχών του UNGC αποτελούν η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διακήρυξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις Θεμελιώδεις Αρχές και Δικαιώματα στην Εργασία, η Διακήρυξη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς.

Συνθήκες Εργασίας
Αρχή 3: Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποστηρίζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την πραγματική αναγνώριση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων,
Αρχή 4: την εξάλειψη όλων των μορφών εξαναγκαστικής εργασίας,
Αρχή 5: την αποτελεσματική κατάργηση της παιδικής εργασίας και
Αρχή 6: την εξάλειψη των διακρίσεων αναφορικά με την απασχόληση και την εργασία.

Περιβάλλον

Καταπολέμηση της Διαφθοράς
Αρχή 10: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν κατά της διαφθοράς σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβάνοντας τον εκβιασμό και τη δωροδοκία.