United Nations Global Compact: 25 Χρόνια ενώνει τις επιχειρήσεις για ένα βιώσιμο μέλλον

 

Το 2000, με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.),  Κόφι Ανάν, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να συνδιαμορφώσουν με τα Η.Ε ένα οικουμενικό σύμφωνο προκειμένου να προσδώσουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην παγκόσμια αγορά. Στο επίκεντρο τέθηκαν Δέκα Αρχές κάτω από τέσσερις πυλώνες: τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Εργασία, την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ως βασική δέσμευση του επιχειρείν και πυρήνα του United Nations Global Compact.

Σήμερα, το United Nations Global Compact αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία για τη βιωσιμότητα, με πάνω από 20.000 επιχειρήσεις σε 160 χώρες και περισσότερα από 60 τοπικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων είναι το UN Global Compact Network Greece.

Εδώ και 25 χρόνια, οι Δέκα Αρχές αποτελούν κοινή γλώσσα και πλαίσιο πρακτικής της εταιρικής υπευθυνότητας, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές βιωσιμότητας και ορθής διακυβέρνησης. Παράλληλα, κατευθύνουν τις επενδύσεις προς μια ανάπτυξη που συνδυάζει οικονομική απόδοση και ευθυγράμμιση με τους SDGs.

Στην Ελλάδα, το UN Global Compact Network Greece, με μόλις 5 χρόνια λειτουργίας, εξελίσσεται σε μια δυναμική κοινότητα βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Η σταθερά αυξανόμενη ένταξη νέων μελών αντικατοπτρίζει την τάση των ελληνικών επιχειρήσεων να βλέπουν τη βιωσιμότητα όχι μόνο ως αναγκαία διαδικασία, αλλά και ως στρατηγική προτεραιότητα και θεμέλιο για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους. Το UN Global Compact Network Greece έχει περισσότερα από 110 μέλη, επιχειρήσεις και φορείς που δεσμεύονται σε δράσεις για βασικούς τομείς ESG και εφαρμόζουν υπεύθυνες και βιώσιμες πρακτικές, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητά τους σε ένα σύνθετο περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή, οι ανισότητες και η γεωπολιτική αστάθεια είναι μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αναζητούν λύσεις. Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κρίσιμα, αφού μόνο το 17% των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης είναι σε καλό δρόμο και η χρηματοδότηση παραμένει ανεπαρκής. Σε αυτό το πλαίσιο, η τολμηρή επιχειρηματική ηγεσία και η στρατηγική ESG είναι πιο κρίσιμες από ποτέ για την προώθηση της καινοτομίας, τη μετάβαση σε μια κυκλική και μηδενικών εκπομπών οικονομία, την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και  για την ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες σε έναν κόσμο με ταχύτατη τεχνολογική πρόοδο.

Το 2025, το UN Global Compact Network Greece παραμένει προσηλωμένο στον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών μοντέλων, παρέχοντας στα μέλη του εργαλεία προσαρμοσμένα στις ελληνικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη ηγεσίας, την ενίσχυση γνώσης και τη λειτουργία με όρους αξιοπιστίας και λογοδοσίας. Αυτό επιτυγχάνεται ενδεικτικά μέσω της e-learning πλατφόρμας Academy, των peer learning groups για το Κλίμα και την Ισότητα των Φύλων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Accelerators, της ετήσιας αναφοράς προόδου (Communication on Progress), της πρωτοβουλίας Forward Faster όπως και με έρευνες και ειδικές εκδόσεις που αφορούν στη φιλόδοξη στοχοθέτηση, την επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων και την ανταπόκριση στις νέες κανονιστικές ρυθμίσεις.

Με την πεποίθηση ότι η εταιρική βιωσιμότητα αποτελεί το πιο κρίσιμο στοίχημα για το μέλλον, καθώς δεν περιορίζεται σε αποσπασματικές δράσεις, αλλά απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που να καλύπτει την παραγωγή, την κατανάλωση και τις καθημερινές επιχειρησιακές αποφάσεις, το UN Global Compact Network Greece δημιουργεί ευκαιρίες δικτύωσης σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και παράλληλα ενθαρρύνει την καινοτομία, τη διαφοροποίηση, το συλλογικό θετικό αντίκτυπο, προσφέροντας στους επιχειρηματικούς ηγέτες την ευκαιρία να πρωτοστατήσουν της βιώσιμης αλλαγής.

Η 25η επέτειος του UN Global Compact συμπίπτει με μια περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων, αναδεικνύοντας την πολύτιμη κληρονομιά του και την ανάγκη να την αξιοποιήσουμε μέσω συνεργασίας και συλλογικής δράσης. Ο στόχος μας παραμένει σταθερός: η προώθηση της βιωσιμότητας και της υπευθυνότητας σε κάθε τομέα του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο στρατηγική επιλογή, αλλά και ηθική υποχρέωση—τόσο απέναντι στο υπεύθυνο επιχειρείν όσο και στις μελλοντικές γενιές, που θα κληρονομήσουν τις αποφάσεις μας.

Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου
Πρόεδρος Δ.Σ., UN Global Compact Network Greece

Καθημερινή, Απόψεις, 16/02/2025