Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), προσδιορίζουν τη μεγάλη και ισχυρή προσδοκία για βελτίωση του κόσμου μας, προδιαγράφοντας τόσο το πού πρέπει να οδηγηθούμε συλλογικά όσο και τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε εκεί.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, τα 193 Κράτη-Μέλη των Ηνωμένων Εθνών, υιοθέτησαν ένα σχέδιο για την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, προδιαγράφοντας μια πορεία για τα επόμενα 15 χρόνια με στόχο τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας, την καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας και την προστασία του πλανήτη μας.
Οι SDGs προέκυψαν από την πιο “ανοιχτή” μέχρι σήμερα διαδικασία διαβούλευσης, με τις Κυβερνήσεις να εμπλέκουν εξ’ αρχής τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και τους πολίτες. Όλοι συμφωνούμε για το πού πρέπει να πάει ο κόσμος μας. Για την εκπλήρωση αυτών των φιλοδοξιών θα χρειαστεί πρωτοφανή προσπάθεια από όλους τους τομείς της κοινωνίας – και οι επιχειρήσεις πρέπει να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία
Στο επίκεντρο της “Ατζέντας 2030” είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) που καθορίζουν με σαφήνεια τον κόσμο που επιθυμούμε και έχουν εφαρμογή σε όλα τα έθνη μην αφήνοντας κανέναν πίσω.

Πώς βοηθά το UNGC
Μέσω της εκστρατείας “Κάνοντας τους Παγκόσμιους Στόχους Τοπική Υπόθεση” (Making Global Goals Local Business), το UNGC κοινοποιεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι οι επιχειρήσεις που έχουν μία υπεύθυνη λειτουργία και βρίσκουν ευκαιρίες να καινοτομούν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, θα είναι οι επιχειρηματικοί ηγέτες του αύριο. Για το πέρασμα από την ευαισθητοποίηση στη δράση, το UNGC προσφέρει στους συμμετέχοντες μια εκτεταμένη σειρά εργαλείων που περιλαμβάνει πλατφόρμες λύσεων επόμενης γενιάς, έναν διαδικτυακό κόμβο επιχειρηματικής δράσης των Ηνωμένων Εθνών και πόρους που θα βοηθήσουν μια επιχείρηση να αναλάβει δράση για την επίτευξη των SDGs.
Παρόλο που οι SDGs είναι παγκόσμιοι, η διαχείρισή τους -σε μεγάλο βαθμό- θα πραγματοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο. Καθώς οι χώρες εκπονούν και εφαρμόζουν εθνικά σχέδια για την επίτευξη των SDGs, τα τοπικά δίκτυα του UNGC, σε περισσότερες από 85 χώρες, παρέχουν στις επιχειρήσεις την πλατφόρμα για να έρθουν σε επαφή με ενδιαφερόμενα μέρη από το Κράτος, τα Ηνωμένα Έθνη, την κοινωνία των πολιτών και τις κοινότητες ώστε να σχεδιάσουν μια κοινή προσέγγιση.
